Header Ads

Daftar Masuk SPA8i - Login SPA8i 2020 Online

Daftar Masuk SPA8i - Login SPA8i 2020 Online. Bagaimana cara daftar masuk SPA? Suruhanjaya Perkhidmatan Awam atau ringkasnya SPA adalah sebuah portal online untuk pendaftaran pekerjaan dalam sektor perkhidmatan awam. Dalam sistem online SPA8i menyediakan pelbagai fungsi yang teratur dan sistematik dalam pemilihan calon-calon untuk diambil bekerja dalam kerajaan. Antara fungsi yang disediakan dalam portal SPA adalah memaparkan syarat kelayakan setiap jawatan, permohonan pekerjaan, pengemaskinian maklumat peribadi, semakan penjadualan peperiksaan dan temuduga serta keputusan.

Daftar Masuk SPA8i - Login SPA8i Online


Daftar Masuk SPA8i - Login SPA8i 2020 Online


Berikut dikongsikan adalah maklumat tentang pendaftaran masuk pekerjaan dalam perkhidmatan awam termasuk memaparkan Log In akaun SPA dan cara reset password :

1. Untuk Log In akaun SPA, pastikan anda telah mendaftar pekerjaan dalam perkhidmatan awam secara atas talian. Berikut adalah pautan masuk akaun SPA :


2. Sila isikan nombor kad pengenalan (MyID) atau MyKad dan kata laluan anda untuk log masuk akaun. Kemudian, klik butang LOG MASUK.

Artikel Berkaitan : Cara Mengisi Borang Permohonan SPA8i

Soalan Lazim SPA8i


Cara mendapatkan semula kata laluan sekiranya terlupa?
 
Sekiranya terlupa kata laluan, anda boleh klik pautan LUPA KATA LALUAN dan anda boleh memilih reset password menggunakan dua pilihan iaitu :

i. Nama Ibu dan Negeri Kelahiran Calon
ii. Alamat Pada Kad Pengenalan

Secara automatik pilihan satu akan dipilih. Jika anda ingin mengubah pada pilihan alamat, sila tukar pilihan anda di butang Jenis Soalan Keselamatan.

Bagi pilihan satu, anda diminta memasukkan Kad Pengenalan dan Nama Penuh. Masukkan nama pertama ibu dan negeri kelahiran anda. Kemudian masukkan password baharu (minima 8 aksara), sahkan kata laluan, masukkan Kod Keselamatan dan klik HANTAR.

Anda perlu mengingati nama pertama ibu dan negeri kelahiran sama seperti yang didaftarkan semasa pendaftaran MyID.

Bagi pilihan kedua pula, anda diminta masukkan alamat anda. Pastikan semua bertanda * diisi. Kemudian, klik butang HANTAR. Anda boleh Log In terus ke akaun sekiranya reset password berjaya.

BACA JUGA : Cara Daftar Akaun Baru SPA8i

 

22 ulasan:

  1. Saya lupa myid dan kata laluan

    BalasPadam
  2. Hampir 5 tahun sya menunggu peluang berkerja di jabatan negara sabah,skg 2018 umur 36thn seperti tiada rezeki.
    Apakah saya masih layak dan menunggu jawapan spa ?
    Tanya shj

    BalasPadam
  3. Lupa myid dan kata laluan...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Awak boleh call terus talian dia.. Nnti dia akan bgth apa y awk perlu taip d katalaluan..

      Padam
  4. assalamualaikum..saya memerlukan kerja tetap

    BalasPadam
  5. saya ingin daftar spa , saya memerlukan pekerjaan tetap.

    BalasPadam
  6. Saya many kerja tetap sebagai penjawat awam

    BalasPadam
  7. Saya mahu kerja tetap sebagai penjawat awam

    BalasPadam
  8. Hai,adakah pekerjaan penjawat awam yang tidak memerlukan sijil?

    BalasPadam
  9. Kenapa tak boleh buka laman spa8i

    BalasPadam
  10. Dah dekat sebulan buka tak dapat2 ni

    BalasPadam
  11. Saya mahu keje tetap sbg bomba .

    BalasPadam
  12. sblom ni ok..knapa skrg msuk web x boleh

    BalasPadam
  13. Kenapa sekarang susah nk masuk web... Asik tk dpt je, nk check pun tk blh..

    BalasPadam
  14. Kenapa sekarang susah nk masuk web... Asik tk dpt je, nk check pun tk blh..

    BalasPadam
  15. Saya amat berharap dapat kerja..

    BalasPadam
  16. Saya kemaskini untuk tahun ni, tapi dekat semakan permohonan tetap naik yang 2019 punya,

    BalasPadam
  17. saya lupa kata laluan untuk melog masuk spai8 ...macam mana nak mengatasi masa;ah ini?

    BalasPadam

Dikuasakan oleh Blogger.