Header Ads

Daftar Masuk SPA8i - Login SPA8i Online

Daftar Masuk SPA8i - Login SPA8i Online. Bagaimana cara mendaftar masuk SPA? Suruhanjaya Perkhidmatan Awam atau ringkasnya SPA adalah sebuah portal online untuk pendaftaran pekerjaan dalam sektor perkhidmatan awam. Dalam sistem online SPA8i menyediakan pelbagai fungsi yang teratur dan sistematik dalam pemilihan calon-calon untuk diambil bekerja dalam kerajaan. Antara fungsi yang disediakan adalah memaparkan syarat kelayakan setiap jawatan, permohonan pekerjaan, pengemaskinian maklumat peribadi, semakan penjadualan peperiksaan dan temuduga serta keputusan.

Daftar Masuk SPA8i - Login SPA8i Online


Daftar Masuk SPA8i - Login SPA8i Online


Berikut dikongsikan adalah maklumat tentang pendaftaran masuk pekerjaan dalam perkhidmatan awam termasuk memaparkan Log In akaun SPA dan cara reset password :

1. Untuk Log In akaun SPA, pastikan anda telah mendaftar pekerjaan dalam perkhidmatan awam secara atas talian. Berikut adalah pautan masuk akaun SPA :


2. Sila isikan nombor kad pengenalan (MyID) atau MyKad dan kata laluan anda untuk log masuk akaun. Kemudian, klik butang LOG MASUK.

Soalan Lazim SPA


Cara mendapatkan semula kata laluan sekiranya terlupa?
 
Sekiranya terlupa kata laluan, anda boleh klik pautan LUPA KATA LALUAN dan anda boleh memilih reset password menggunakan dua pilihan iaitu :

i. Nama Ibu dan Negeri Kelahiran Calon
ii. Alamat Pada Kad Pengenalan

Secara automatik pilihan satu akan dipilih. Jika anda ingin mengubah pada pilihan alamat, sila tukar pilihan anda di butang Jenis Soalan Keselamatan.

Bagi pilihan satu, anda diminta memasukkan Kad Pengenalan dan Nama Penuh. Masukkan nama pertama ibu dan negeri kelahiran anda. Kemudian masukkan password baharu (minima 8 aksara), sahkan kata laluan, masukkan Kod Keselamatan dan klik HANTAR.

Anda perlu mengingati nama pertama ibu dan negeri kelahiran sama seperti yang didaftarkan semasa pendaftaran MyID.

Bagi pilihan kedua pula, anda diminta masukkan alamat anda. Pastikan semua bertanda * diisi. Kemudian, klik butang HANTAR. Anda boleh Log In terus ke akaun sekiranya reset password berjaya.

BACA JUGA : Cara Daftar Akaun Baru SPA8i

 

7 ulasan:

 1. Saya lupa myid dan kata laluan

  BalasPadam
 2. Hampir 5 tahun sya menunggu peluang berkerja di jabatan negara sabah,skg 2018 umur 36thn seperti tiada rezeki.
  Apakah saya masih layak dan menunggu jawapan spa ?
  Tanya shj

  BalasPadam
 3. Lupa myid dan kata laluan...

  BalasPadam
 4. assalamualaikum..saya memerlukan kerja tetap

  BalasPadam
 5. saya ingin daftar spa , saya memerlukan pekerjaan tetap.

  BalasPadam

Dikuasakan oleh Blogger.