Header Ads

Jadual Tarikh Pembayaran PERKESO 2020 (Bulanan)

Jadual Tarikh Pembayaran PERKESO 2020 (Bulanan). Bilakah tarikh bayaran PERKESO tahun 2020? Menurut daripada Pertubuhan Keselamatan Sosial (PERKESO) telah mengumumkan kenaikan kadar pencen antara 1.2% sehingga 10.4% di bawah Skim Bencana Pekerjaan dan Skim Keilatan yang telah bermula pada Disember 2017 ini. Dengan adanya Skim Bencana Pekerjaan dan Skim Keilatan dapat memberi faedah jangka panjang kepada penerima yang terdiri Hilang Upaya Sementara, Hilang Upaya Kekal dan Pencen Penakat.


Jadual Tarikh Pembayaran PERKESO 2020 (Bulanan) 


Berikut dikongsikan adalah maklumat tentang jadual pembayaran PERKESO yang mengandungi bulan, hari dan catatan pembayaran :

Apa Itu PERKESO? 


Pertubuhan Keselamatan Sosial atau ringkasnya PERKESO adalah merupakan sebuah agensi kerajaan Malaysia yang ditubuhkan bagi mentadbir dan melaksanakan skim keselamatan sosial di bawah Akta Keselamatan Sosial Pekerja 1969. PERKESO ialah agensi di bawah Kementerian Sumber Manusia Malaysia.

Info Kenaikan Penerima Pencen

● Tahun 2011 : 8.3%
● Tahun 2012 : 6.6%
● Tahun 2013 : 4.4%
● Tahun 2014 : 1.2%


Jadual Bayaran Faedah Bulanan PERKESO 2020 


JANUARI
Tarikh Bayaran Faedah : 21 Januari 2020
Hari : Selasa
Catatan : 25 dan 26 Jan 2020 bersamaan Tahun Baru Cina

FEBRUARI
Tarikh Bayaran Faedah : 28 Februari 2020
Hari : Jumaat
Catatan : 1 Mac 2020 bersamaan Ahad

MAC
Tarikh Bayaran Faedah : 1 April 2020
Hari : Rabu
Catatan : -

APRIL
Tarikh Bayaran Faedah : 30 April 2020
Hari : Khamis
Catatan : 1 Mei bersamaan Cuti Umum

MEI
Tarikh Bayaran Faedah : 20 Mei 2020
Hari : Rabu
Catatan : Hari Raya Puasa pada 24 & 25 Mei 2020, Pesta Menuai pada 30 & 31 Mei 2020 dan Hari Gawai Dayak pada 1 & 2 Jun 2020

JUN
Tarikh Bayaran Faedah : 1 Julai 2020
Hari : Rabu
Catatan : -

JULAI
Tarikh Bayaran Faedah : 28 Julai 2020
Hari : Selasa
Catatan : 31 Julai 2020 bersamaan Hari Raya Qurban

OGOS
Tarikh Bayaran Faedah : 1 September 2020
Hari : Selasa
Catatan : -

SEPTEMBER
Tarikh Bayaran Faedah : 1 Oktober 2020
Hari : Khamis
Catatan : -

OKTOBER
Tarikh Bayaran Faedah : 30 Oktober 2020
Hari : Jumaat
Catatan : 1 November 2020 bersamaan Ahad

NOVEMBER
Tarikh Bayaran Faedah : 10 November 2020
Hari : Selasa
Catatan : 14 November 2020 bersamaan Hari Deepavali

DISEMBER
Tarikh Bayaran Faedah : 22 Disember 2020
Hari : Selasa
Catatan : 25 Disember bersamaan Hari Krismas


Sumber : PERKESO

28 ulasan:

  1. Kenapa sya cek akaun sya tak masuk lg bayaran perkeso

    BalasPadam
  2. Saya pun sama.. Hari ni dah 31 haribulan.. Kenapa saya cek tak de pun. Penyata pencen pun belum dapat juga.

    BalasPadam
  3. Saya pun sama.. tak dpt lagi

    BalasPadam
  4. Balasan
    1. Salam . Maaf ye.. Ingt brtnya.. Pncen penakat untk bulan 1/2019 dah masuk kew?.. .

      Padam
  5. Jadual bayaran 2019 punye bila ye

    BalasPadam
  6. Bln 1/ 2019 pynya bayaran bila masuk. Dlm jadual 31.01/2019. Tapi smpai skrg blm masuk lagi..

    BalasPadam
  7. AsSalamualaikum wbt....saya pun sama,tak masuk lagi

    BalasPadam
  8. Same la blum masok..kne tgu isnin kot sbb selase raye cine

    BalasPadam
  9. asslmmualaikum. .mohon beri pencerahan knpa byran bulan januari blum dimasukkan

    BalasPadam
  10. I sampai skrg pun tak dapat lagi, system error ke?

    BalasPadam
  11. Yes.. I pon pelik kenapa x masuk lg. Ramai rupenye yg Sama nasib .

    BalasPadam
    Balasan
    1. Suami saya pun xmasuk lagi...ada yang dah tel perkeso ke

      Padam
  12. Kenapa tak masok lagi duit dlm akaun saya yg betarikh 31january

    BalasPadam
  13. saya sdh pergi cawangan socso tanya, officer beritahu kena isi borang 117 , start tahun ni

    BalasPadam
  14. Assalamualaikum nak tanya bila nak masok duit dlm akaun tuk bln january

    BalasPadam
  15. Slmt pagi...duit bulan ni belum terima lg..kenapa?

    BalasPadam
  16. Duit pencen ilat saya tak masuk lagi,kenapa ya?

    BalasPadam
  17. Saya belum dapat jadual penyata pembayaran perkeso tahun 2020.selalunya oktober dah dpt

    BalasPadam
  18. Saya belum dapat lagi borang untuk kemaskini bayaran pencen untuk tahun depan..selalunyer bulan oktober perkeso dh hantar borang ke rumah..ada masalah ke?

    BalasPadam
  19. saya pun.. belum dapat lagi borang yg tahun depan.. kenape ye

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saya dah hbungi pjbt perkeso..maklumat xperlu kemaskini..kerani tu ckp diorg link dgn data yg ada dekat JPN..utk pegeshan sila hubungi pejabt perkeso..

      Padam
    2. Maknanya tahun 2020 ni tak perlu lg ke perkeso utk kemaskini ya?

      Padam
  20. borang tahun depan belom keluarlagi ke?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tu la biasa bln 10 da smpi srat nye.tp kli ni mmg xde le.bln dpn msti prblm byran nye nt ek.. sbb due date wajib dia kn 30/10 tuari kn?

      Padam

Dikuasakan oleh Blogger.