Header Ads

Contoh Soalan Psikometrik Pegawai Sains (Kimia Hayat) Gred C41

Contoh Soalan Psikometrik Pegawai Sains (Kimia Hayat) Gred C41. Adakah anda calon Ujian Psikometrik tahun 2020? Tahniah diucapkan kepada calon yang dipanggil untuk menduduki Ujian Psikometrik bagi pengambilan jawatan Pegawai Sains (Kimia Hayat) Gred C41 tahun 2020. Untuk makluman menerusi portal rasmi SPA, peperiksaan online Ujian Psikometrik Pegawai Sains (Kimia Hayat) Gred C41 di Kementerian Kesihatan Malaysia akan diadakan pada 16 Disember 2020. Berikut adalah contoh soalan Ujian Psikometrik Pegawai Sains. 



Untuk pengetahuan, Ujian Psikometrik adalah satu ujian yang menguji teori dan teknik pengukuran psikologi. Ujian Psikometrik merupakan soalan lebih menguji kepada personaliti diri, sikap dan nilai positif calon yang benar-benar hendak menjawat jawatan kerajaan. Kebiasaannya soalan yang akan ditanya dalam Ujian Psikometrik adalah dalam bentuk 'YA' atau 'TIDAK', 'BETUL' atau 'SALAH' dan 'SETUJU 'atau 'TIDAK SETUJU'. Selain itu juga ada beberapa jawatan yang menyediakan soalan matematik dalam Ujian Psikometrik.

Contoh Soalan Psikometrik Pegawai Sains (Kimia Hayat) Gred C41 


Berikut adalah maklumat tentang Ujian Psikometrik SPA bagi Pegawai Sains Gred C41 termasuk contoh soalan matematik :

Ujian Psikometrik adalah merupakan salah satu peperiksaan yang akan dilalui oleh calon SPA mengikut jawatan tertentu. Kebiasaannya anda akan diperuntukkan masa selama 60 minit sehingga 1 jam 30 minit untuk menyelesaikan lebih kurang 200 soalan.

Contoh Soalan Ujian Psikometrik 


1. Saya akan melaksanakan tugas tanpa diarah
A. Setuju
B. Tidak Setuju

2. Saya _____ dimarahi kerana melanggar peraturan.
A. Sangat Kerap
B. Kerap
C. Jarang-jarang
D. Sekali-sekala
E. Tidak pernah

3. Saya seorang yang sangat sistematik dan teliti..
A. Ya B. Tidak

4. Saya tidak bertolak ansur dengan orang yang tidak menepati janji.
A. Sangat Kerap
B. Kerap
C. Jarang-jarang
D. Sekali-sekala
E. Tidak pernah

5. Saya tidak akan memberi keputusan terhadap sesuatu cadangan dengan spontan walaupun ramai orang telah bersetuju.
A. Sangat Kerap
B. Kerap
C. Jarang-jarang
D. Sekali-sekala
E. Tidak pernah

6. Pihak yang mendapat suara majoriti,
menjadi kecenderungan saya untuk berpihak kepadanya
A. Ya B. Tidak

7. Daripada menjadi pengikut, saya lebih suka menjadi ketua
A. Ya B. Tidak

8. Untuk bertemu dengan orang yang tidak dikenali, adalah tidak menjadi masalah buat saya
A. Ya B. Tidak

9. Apabila dikritik oleh orang lain semasa menjalankan tanggungjawab, saya cepat berputus-asa
A. Ya B. Tidak

10. Saya cenderung untuk membuat contengan apabila saya fokus
A. Ya B. Tidak

Nota : Soalan-soalan Ujian Psikometrik di atas adalah hanya contoh sahaja bukannya soalan sebenar atau soalan bocor.

DAPATKAN RUJUKAN DAN CONTOH SOALAN UJIAN PSIKOMETRIK 


Berita baik buat calon SPA yang akan menduduki Ujian Psikometrik dimana Tim Infokerjaya telah menerbitkan satu rujukan lengkap untuk membantu calon-calon menjawab soalan ujian Psikometrik dengan baik.


Di dalam rujukan itu terdapat beberapa contoh soalan, nota dan tips menjawab soalan Psikometrik. Menariknya ebook Psikometrik ini dipakejkan sekali dengan rujukan temuduga kerja kerajaan.

Bagaimana cara untuk dapatkan rujukan Ujian Psikometrik ini? Sila klik link di bawah ini untuk tempahan rujukan Ujian Psikometrik ;

>> RUJUKAN PSIKOMETRIK LENGKAP <<

Penafian : Soalan-soalan yang dikongsikan disini adalah sebagai bentuk gambaran atau panduan untuk calon membuat persiapan peperiksaan online dalam Ujian Psikometrik. Ianya bukan soalan ramalan atau soalan bocor.


Boleh Tak Jana Google Adsense 4 Atau 5 Angka Sebulan?

Saya kata boleh. Sebenarnya, status ni first saya share jumlah bulanan Google Adsense. Dah 4 tahun lebih jana #GoogleAdsense baru nak payung income kepada friend FB.

Sebelum ni saya hanya posting tentang jumlah viewers (online) dan jumlah sehari Adseng.

Tujuan saya kongsikan sebagai pembakar semangat atau dorongan buat pemula blogging, nak jana income pasif atau yang sedang cari tips nak jana Google Adsense.

Nak capai angka sebegini bukan hari ni buat esok dapat income meletop. Kena ada cara. Kena ada gaya.

Nak income kencang?

#1 Content

Untuk content bergantung niche atau skop masing2. Ada yang tulis tentang parenting, pendidikan, semasa, lifestyle, agama, sukan, kerjaya dll.

Untuk konten, saya recommend tulis artikel yang orang akan cari. Bukan syok sendiri. Mana yang rajin kaji 'keyword' tu kelebihan buat penulis dimana boleh tahu low atau high CPC keywords. 

#2 Trafik

Bahagian ni saya recommend belajar SEO dan bina media sosial.

Nak dapat top ranking article di Google kena aplikasi SEO. 

Selain tu, create page FB/ Telegram untuk jana trafik. Dua2 trafik dapat baru kawww!

#3 Placement Ads

Placement Ads antara faktor penting. Kalau letak ads ala kadar akan dapat income pun kurang memuaskan.

Bagi saya, recommend guna 'Auto Ads' saja. Mana yang pandai set ads cuba 'test' letak iklan gaya sendiri. Buat analysis mana placement terbaik dan jadikan itu pilihan!

Ada lagi nak tulis rasanya panjang sangat. Ok ni saja ya!

Bagi yang ada info tambahan boleh tambah di ruangan komen!

Mana yang otai2 & jerung2 jangan baca ya 😝

Selamat tahun 2021!!

Tiada ulasan

Dikuasakan oleh Blogger.