Header Ads

Contoh Soalan Penilaian Psikologi Organisasi Pembantu Perawatan Kesihatan (2021)

 Contoh Soalan Penilaian Psikologi Organisasi Pembantu Perawatan Kesihatan (2021). Adakah anda calon Penilaian Psikologi Organisasi tahun 2021? Tahniah diucapkan kepada calon yang dipanggil untuk menduduki Penilaian Psikologi Organisasi bagi pengambilan jawatan Pembantu Perawatan Kesihatan Gred U11 tahun 2021. Untuk makluman menerusi portal rasmi SPA, Penilaian Psikologi Organisasi Pembantu Perawatan Kesihatan di Kementerian Kesihatan Malaysia diadakan pada 3 Jun 2021. Berikut adalah contoh soalan Psikometrik Pembantu Perawatan Kesihatan. 


Contoh Soalan Penilaian Psikologi Organisasi Pembantu Perawatan Kesihatan (2021)



Untuk pengetahuan, Penilaian Psikologi Organisasi atau dikenali sebagai Psikometrik dibangunkan untuk mengenal pasti calon pengambilan yang mampu memenuhi kriteria terutama dari segi personaliti, integriti, kesihatan mental, kompetensi dan patriotism. Kebiasaannya soalan yang akan ditanya dalam Penilaian Psikologi Organisasi adalah dalam bentuk 'YA' atau 'TIDAK', 'BETUL' atau 'SALAH' dan 'SETUJU 'atau 'TIDAK SETUJU'.

Contoh Soalan Penilaian Psikologi Organisasi Pembantu Perawatan Kesihatan (2021) 


Berikut dikongsikan adalah maklumat tentang Penilaian Psikologi Organisasi bagi Pembantu Perawatan Kesihatan U11 :

Format Penilaian Psikologi Organisasi Pembantu Perawatan Kesihatan 


Masa : 2.30 petang hingga 3.10 petang

Tempoh Menjawab : 40 minit

Jumlah Soalan : 90 soalan


Contoh Soalan Penilaian Psikologi Organisasi 


1. Saya akan melaksanakan tugas tanpa diarah
A. Setuju
B. Tidak Setuju

2. Saya _____ dimarahi kerana melanggar peraturan.
A. Sangat Kerap
B. Kerap
C. Jarang-jarang
D. Sekali-sekala
E. Tidak pernah

3. Saya seorang yang sangat sistematik dan teliti..
A. Ya B. Tidak

4. Saya tidak bertolak ansur dengan orang yang tidak menepati janji.
A. Sangat Kerap
B. Kerap
C. Jarang-jarang
D. Sekali-sekala
E. Tidak pernah

5. Saya tidak akan memberi keputusan terhadap sesuatu cadangan dengan spontan walaupun ramai orang telah bersetuju.
A. Sangat Kerap
B. Kerap
C. Jarang-jarang
D. Sekali-sekala
E. Tidak pernah

6. Pihak yang mendapat suara majoriti,
menjadi kecenderungan saya untuk berpihak kepadanya
A. Ya B. Tidak

7. Daripada menjadi pengikut, saya lebih suka menjadi ketua
A. Ya B. Tidak

8. Untuk bertemu dengan orang yang tidak dikenali, adalah tidak menjadi masalah buat saya
A. Ya B. Tidak

9. Apabila dikritik oleh orang lain semasa menjalankan tanggungjawab, saya cepat berputus-asa
A. Ya B. Tidak

10. Saya cenderung untuk membuat contengan apabila saya fokus
A. Ya B. Tidak

Nota : Soalan-soalan Ujian SPIER di atas adalah hanya contoh sahaja bukannya soalan sebenar atau soalan bocor.

DAPATKAN RUJUKAN DAN CONTOH SOALAN PENILAIAN PSIKOLOGI ORGANISASI / PSIKOMETRIK 


Berita baik buat calon SPA yang akan menduduki Penilaian Psikologi Organisasi dimana Tim Infokerjaya telah menerbitkan satu rujukan untuk membantu calon-calon menjawab soalan ujian Penilaian Psikologi Organisasi dengan baik. Rujukan ini sebenarnya diterbitkan untuk peperiksaan Psikometrik namun ianya sesuai digunakan untuk calon Pembantu Perawatan Kesihatan tahun 2021.


Di dalam rujukan itu terdapat beberapa contoh soalan, nota dan tips menjawab soalan Psikometrik. Menariknya ebook Psikometrik ini dipakejkan sekali dengan rujukan temuduga kerja kerajaan.

Bagaimana cara untuk dapatkan rujukan Psikometrik ini? Sila klik link di bawah ini untuk tempahan rujukan Ujian Psikometrik ;

>> RUJUKAN PSIKOMETRIK LENGKAP <<

Penafian : Soalan-soalan yang dikongsikan disini adalah sebagai bentuk gambaran atau panduan untuk calon membuat persiapan peperiksaan online dalam Ujian Psikometrik. Ianya bukan soalan ramalan atau soalan bocor.

126 ulasan:

  1. Balasan
    1. Insyaallah .. Doakan saya jugak hehe , dah msuk 3 series baru merasa periksa spa , mudah mudahan ada peluang utk masa dpn

      Padam
    2. Jom buat group ws 0102828316 azhar

      Padam
    3. Doakan sy jgk...samalh dah masuk 3series baru merasa peperiksaan spa..😅

      Padam
    4. Doakan saya juga yer..... Hari ni exam online...

      Padam
    5. samalah harini pun saya ujian . mintak sama2 doakan ya !

      Padam
  2. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  3. Doakan saya berjaya juga yee..

    BalasPadam
  4. Doakan saya berjaya juga yee🙂

    BalasPadam
  5. Doakan saya berjaya yer😊

    BalasPadam
  6. Doakan saya juga ye salam kesal..dari kedah

    BalasPadam
  7. Semoga kita semua berjaya .aamiin

    BalasPadam
  8. doakan saya berjayaa..amin...

    BalasPadam
  9. Doakan sy berjaya juga..moga dipermudahkan

    BalasPadam
  10. Harap kali ni saya berjaya dan ditempatkan di kawasan terdekat dirumah saya. Aamiin . Senang nak jaga mak dan bekerja. Aamiin . Good luck semua🌈

    BalasPadam
  11. Doakan saya berjaya kali ini..Aamiin ya mujib ❤️🤲

    BalasPadam
  12. Doakan sy jugak,smoga berjaya dan lulus dlm exam nie...Aamiin
    Good luck jugak kpd semua yg menduduki exam nti...😊

    BalasPadam
  13. Doa saya dipermudahkan segala kesulitan ujian ini.. Aamin ya rabbal alamin🤲🏻☺

    BalasPadam
  14. doakan saya berjaya..aamiin.

    BalasPadam
  15. Semoga saya berjaya dalam menduduki peperiksaan ppk ini. Aamiin ya mujib.

    BalasPadam
  16. Semoga kite semua berjaya melepasi peperiksaan Dan segala temuduga

    Saya mendoakan anda semua Dan utk diri saya juga..Amin ya rabbal alamin
    Semua org berpeluang utk berjaya
    Insyallah !

    BalasPadam
  17. Doakan awak semua dan saya juga berjaya. Ngarap ke petara ninga sampi kitai semua..

    BalasPadam
  18. Semoga kita dipermudahkan untuk jawab soalan...

    BalasPadam
  19. Semoga Allah SWT Permudahkan Segala Urusan Kita Semua Untuk Menduduki Peperiksaan SPA 2021.. Inshaallah Rezeki Allah Luas Yang Penting Usaha Doa Dan Tawakal.. Jangan Lupa Untuk Sentiasa Berselawat Yae Sobat.. Ameen Ameen Ameen Ya Allah.. #MuhammadAmirulBinAbdRahman

    BalasPadam
  20. Doa kan saya lulus ujian ni... Nak sangat kerja ni

    BalasPadam
    Balasan
    1. doakan saya jugaa..saya pun nak sgt kerja ni

      Padam
  21. semoga yang menduduki ujian ini Allah permudahkan urusan untuk kita menjawab soalan nti.aamiin aamiin aamiin

    BalasPadam
  22. Semoga kita sume dpmudhkn utk mjwb soalan dan bjya..doakn saya juga bjya ye..aminnn ya mujib..

    BalasPadam
  23. Doakan saya berjaya juga yaa

    BalasPadam
  24. Doakan sy juga geng.. baru dapat emel tadi 😅

    BalasPadam
  25. Doakan saya geng,dah banyak kali apply semua tak lulus mudah mudahan kali ini ada rezeki saya Amin InsyaAllah🥰

    BalasPadam
  26. Doakan saya geng,dah banyak kali apply semua tak lulus mudah mudahan kali ini ada rezeki saya Amin InsyaAllah🥰

    BalasPadam
  27. Doakan saya geng,dah banyak kali apply semua tak lulus mudah mudahan kali ini ada rezeki saya Amin InsyaAllah🥰

    BalasPadam
  28. Doa kn sya juga ...mudhan brjaya antara cite² sya..dh kli ke3 msuk ni..mudhn brjaya..aminn

    BalasPadam
  29. Doakan sya juga ye..ini kli ke 3 sya di brithu utk exm online..dh 3 siri angka usia..smoga kta di prmudhkn sgla urusan pda 3/6 ini..aminn..

    BalasPadam
  30. Doakn sy berjaya dlm exam ni

    BalasPadam
  31. Sapa ada link group ws nakkk😌

    BalasPadam
  32. Doakan sy juga ye .ada syg 3jun..saya doakn semua berjaya juga.. insyaallah ada rezeki kita😍

    BalasPadam
  33. Doa kn saya berjaya jgak.. 1st time nie

    BalasPadam
    Balasan
    1. doakan saya juga ya mudahan semua kita berjaya first time juga ni...🤲🥰🙏

      Padam
  34. Doakan saya berjaya.. 1st time ujian🙏🙏

    BalasPadam
  35. saya membaca semua komen anda di atas . semoga awak awak semua termasuk saya berjaya, dan jumpa di sidang interview seterusnya ya. goodluck insyallah allah the best of planner :) aamiin

    BalasPadam
  36. Hopefully I pass the exam. Good luck for those who will be doing the exam. Tc

    BalasPadam
  37. goodluck semua...semoga mudah urusan kita nanti

    BalasPadam
  38. semoga dipermudahkan urusan jawab exam ppk ni :)

    BalasPadam
  39. Doakan saya lulus ujian peperiksaan online dan memperolehi pekerjaan ini..amin....

    BalasPadam
  40. Amin ya mujib, Semoga semua calon termasuk saya dipermudahkan urusan menjawab, bila apply jawatan ni pun dah tak ingat, semoga ada rezeki untuk kita semua. Amin rezeki Allah seluas lautan

    BalasPadam
  41. بِسْمِ ٱللَّٰهِ ٱلرَّحْمَٰنِ ٱلرَّحِيمِ
    Semoga sesiapa yang membaca ini berjaya sampai ke akhir ujian, semoga ini lah rezeki kita semua. 1st time jawab SPA ni, harap rezeki kat sini. Nak sgt 🥺

    Aminn aminn yra, إن شاء الله ❤️

    BalasPadam
  42. mudah mudahan kita semua lulus ujian ni..in syaa Allah..aminn2..1st time ikut ujian ni..

    BalasPadam
  43. Doakan saya dan semua kwn2 yg amik axem 3hb nie berjaya..

    BalasPadam
  44. First time dpt ujian psikologi organisasi..slma ni dpt ujian Mathematics..😂sbb Tu Gagal..Hrp2 kali ni Lulus..sy bdoa,smoga kita Lulus.❤️Rezeki itu tuhan yg tentukn,Kita usahakn dgn sbaik mungkin.. Good luck smua🙏

    BalasPadam
    Balasan
    1. boleh tanya awk dapat soalan yg kira2 semua ke?

      Padam
    2. Samalah sebelum ni ujian matematik dengan ujian bahasa Inggeris dah 3 kali.. Harap kali nie luluslah.

      Padam
  45. Goodluck semua.... Semoga kite semua dipermudhkan untk jwb exam nanti 🤲...saya pun bru first time 😊

    BalasPadam
  46. sape tahu soalan psikologi ni susah x?

    BalasPadam
  47. doakn sya bjya nnti ya..sya doakn smua kita bjya ujian ppk ni..amen🙏🙏

    BalasPadam
  48. Doakan saya berjaya lulus masa exam ni nanti gais 🙏🏻 Saya doakan korang juga. semoga kita sama2 berjaya Amen 🙏🏻🙏🏻 semoga terselit rezeki sy di sini kali ini 🙏🏻😇

    BalasPadam
  49. Penah jwb ujian lisan ppk di MbMb dulu. .2 kali jwb ujian ppk math di online ni..hrap kali ini lulus laa utk jwtan ppk ni.. Sbb sye ibu tunggal yg prlu sara ank sye nty. .moge ade rezeki ank sye nty. Aminnn

    BalasPadam
  50. Semoga ada rezeki saya kalini .

    BalasPadam
  51. semoga ada rezeki utk semua doakan saya berjaya

    BalasPadam
  52. Semoga dipermudahkan utk semua , doakan sya jugak yew

    BalasPadam
  53. Bismillah..semoga berjaya semua..jumpa pkul 2.30 nanti..insyallah..🤗

    BalasPadam
  54. Semoga kita semua diberikan rezeki dan berjaya menjawab dgan baik dan dipermudahkan,,

    BalasPadam
  55. Moga di permudahkn kita jwb soalan ..frstme jwb periksa on9 gnii ..😘

    BalasPadam
  56. Semoga semua sahabat dipermudahkan urusan Allah.. Jumpa time exam nanti yer... Masuk ni 4 kali exam spa..harap dipermudahkanlah urusan kita semua, Aamiinn

    BalasPadam
  57. Semoga berjaya dan semoga ada rezeki kita menjadi salah satu fronliner.

    BalasPadam
  58. Doakan saya juga ya semua dipermudahkan menjawab soalan peperiksaan arini..sbelum pernah jgk jwb exam online ni tp gagal dan byk terlepas pandang..moga arini kejayaan milik kita..amin ya allah

    BalasPadam
  59. Semoga kita semua dipermudahkan menjawab soalan exam online arini ya...semoga kejayaan milik kita..amin ya mujib...

    BalasPadam
  60. Semoga mendapat kabar yg baik untuk menduduki ujian online hari ini berjaya ke ujian seterusnya.. Aamiin

    BalasPadam
  61. Semoga berjaya menduduki ujian online hari ini..

    BalasPadam
  62. GOOD LUCK SEMUA.. SEMOGA DIPERMUDAHKAN

    BalasPadam
  63. Doakan ye...saya berjaya..

    BalasPadam
  64. semoga awak semua dan diri saya sendiri berjaya menduduki ujian ini.. Aamiin 🥰 goodluck semua dan diri sendiri jugak 😊

    BalasPadam
  65. dapat email dan jawab, tp disbbkan covid melanda saya tiada duit dan mampu nak beli buku tuan/puan. tapi takpe doa terbaik untuk saya menjawab :)

    BalasPadam
  66. doakan semoga urusan sya hari ini dipermudahkan..

    BalasPadam
  67. doakan saya berjaya lulus ye :)

    BalasPadam
  68. betul ke ujian ditangguhkan ni?

    BalasPadam
  69. Ujian ditangguhkan hingga 14 jun.

    BalasPadam
  70. Moga dipermudahkan urusan kita semua..aminn..

    BalasPadam
  71. Semoga kita semua brjaya aamin…in shaa allah

    BalasPadam
  72. Semoga kita semua brjaya aamin…in shaa allah

    BalasPadam
  73. Semoga kita smua berjaya ..aaamiiiin...insha allah.

    BalasPadam
  74. Semoga semua berjaya dan dapat mengubah nasib kehidupan masing² amin

    BalasPadam
  75. Soalan no5 jawapn dia sebnarnya apa yee..

    BalasPadam
  76. doakan saya berjaya juga ya kawan2 seperjuangan, moga kita semua akan berjaya!Amin...

    BalasPadam
  77. Semoga smua berjaya mnduduki ujian ini nnti...aminnn...aminn...

    BalasPadam
  78. Contoh soalan kat atas tu no4 dgn no5..jawapan dia apa sebenarnya ye..😂

    BalasPadam
  79. Semoga dprmudahkan inshAllah semoga Ada rezeki untuk anak² d Masa hdapan Amin amin

    BalasPadam
  80. siapa tahu jawapan bagi soalan contoh diatas? ape trick utk jawab soalan mcm ni ye?

    BalasPadam
  81. Insyaallah..semoga semua dapat menjawab dan berjaya..sama sama kita saling mendoakan..

    BalasPadam
  82. insyaallah semoga kita semua dapat menjawab dan berjaya...aaminn semoga dipermudah kan segala urusan kita aaminn

    BalasPadam
  83. insyaallah semoga kita semua dapat menjawab dan berjaya...aaminn semoga dipermudah kan segala urusan kita aaminn

    BalasPadam
  84. Smoga dipermudahkan segala urusan kita smua...doakan sya jgak ya..dri kedah✌️

    BalasPadam
    Balasan
    1. 👍🏻👍🏻goodluck geng pkl 2:30 nie jgn lupa jawab

      Padam
    2. Amiin... Gudluck jgk UTK smua yg bakal menjawab exam. Xlama lgi akan bermula .. semoga ad rezeki..dn dprmudahkn smuanya ..InsyaAllah ..

      Padam
    3. Ada buat group WhatsApp.?

      Padam
  85. Semoga kita dipermudahkan urusan ptg ni.. Aaminn

    BalasPadam
  86. Doakan sya juga berjaya..exited ..semoga rezeki kita semua...

    BalasPadam
  87. Semoga kejayaan milik kita semua..Ya Allah makbulkanlah doa-doa kami..Permudahkan urusan kami demi kelangsungan hidup keluarga kami..Amin yra...

    BalasPadam
  88. sya doakan smua dalam group ini berjaya ..doakan sya jgk yea

    BalasPadam
  89. semga kejayaan mlik kita smua..Aminn

    BalasPadam
  90. Selamat menjawab soalan dan semoga berjaya semua. Jangan berputus asa

    BalasPadam
  91. Done menjawap semua soalan. Adq jugak soalan yang menguji.

    BalasPadam
  92. takda ke yg buat group whtspp utk ni ��

    BalasPadam

Dikuasakan oleh Blogger.