Header Ads

Contoh Soalan Peperiksaan Pembantu Makmal C19

Contoh Soalan Peperiksaan Pembantu Makmal C19. Anda calon Pembantu Makmal? Panduan buat calon peperiksaan online Pembantu Makmal sesi Jun 2019. Sudahkah anda buat persediaan untuk menghadapi peperiksaan ini? Menerusi portal Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) memaklumkan peperiksaan online Pembantu Makmal Gred C19 akan dilaksanakan pada 27 Jun 2019. Untuk posting ini akan membantu para calon mengenai format dan contoh soalan peperiksaan online Pembantu Makmal.

Contoh Soalan Peperiksaan Pembantu Makmal C19

Contoh Soalan Peperiksaan Pembantu Makmal C19


Berikut dikongsikan adalah maklumat tentang tentang peperiksaan Pembantu Makmal Gred C19 yang memaparkan format exam, contoh soalan, dan rujukan ;

MAKLUMAN TERKINI : JADUAL PEPERIKSAAN ONLINE MEMASUKI PERKHIDMATAN AWAM
============================================

PEMBANTU MAKMAL GRED C19

Tarikh Peperiksaan :  27 Jun 2019 (Khamis)
Masa : 10:00 pagi - 10:50 pagi

Sila layari laman web :
-----------------------
http://e-semakan.spa.gov.my/pembantu_makmal

Format Peperiksaan Online Pembantu Makmal 


Dalam peperiksaan online Pembantu Makmal pada sesi Jun 2019 terdapat tiga seksyen yang calon perlu laksanakan iaitu seksyen A: pengetahuan am dan seksyen B:  kefahaman bahasa Inggeris :

● SEKSYEN A : DAYA MENYELESAIKAN MASALAH

● SEKSYEN B : KEFAHAMAN BAHASA INGGERIS

Contoh Soalan Peperiksaan Pembantu Makmal 


Seksyen A : Daya Menyelesaikan Masalah 

Masa : 20 minit
Soalan : 15 (aneka pilihan)

I. Kemahiran Logik

Calon diuji dari aspek pengetahuan, Kemahiran berfikir serta kemahiran mengaplikasi maklumat.

1. Apakah K?



2. Isikan nombor yang sesuai di hujung garisan bertanda S


A. 469
B. 220
C. 110
D. 55
Jawapan: A

Teknik Menjawab:
= 59 – 4 = 55x 2
= 117 – 7 = 110x 2
= 235 – 15 = 220x 2
= 469 – 29 = 440

3. Antara nombor-nombor berikut, yang manakah ganjil?


A. 64
B. 54
C. 49
D. 4

Teknik Menjawab :
Kesemua nombor adalah hasil kuasa dua kecuali 54.

II. Kemahiran Menginterpretasi Data

Calon diuji dengan menggunakan pelbagai perangkaan dan data-data untuk di analisis.

1. Carta berikut menunjukkan bilangan pelancong tempatan dan luar negara yang melawat ke Zoo Negara dari bulan Januari hingga Mac.

Contoh Soalan Peperiksaan Online Pegawai Eksekutif Gred 41 LHDN

Pada bulan April , bilangan pelancong luar negara telah menurun sebanyak 40 peratus manakala bialngan pelancong tempatan adalah 1/3 berbanding bulan sebelumnya. Hitung jumlah perbezaan antara pelancong tempatan dan pelancong luar negara yang datang melawat ke Zoo Negara bagi bulan April.

A. 20 orang  C. 60 orang
B. 40 orang  D. 80 orang

Jawapan : B

Teknik menjawab soalan

Pelancong luar negara:
40/100% x 400 = 160
400 - 160 = 240

Pelancong tempatan :
1/3 x 600 = 200

Beza pelancong Bulan April :
240 - 200 = 40

2. Jadual di bawah menunjukkan tinggi sekumpulan murid.


Diberi bahawa kelas mod ialah 161 – 170 cm. Nilai x tidak mungkin ialah
A 7 B 9
C 10 D 11
Jawapan: A

3. Jadual berikut menunjukkan jatuhan pin peserta dalam satu Liga Tertutup Boling Agensi ABC. Berapakah beza jatuhan pin antara pasukan 1 dan 3 pada bulan Februari dan Mac?


A. 20
B. 25
C. 36
D. 40
Jawapan: C

III. Konsep Matematik

Calon diuji dengan konsep matematik, kemahiran numeric serta kuantitatif untuk mengukur kemahiran asas matematik, pemahaman konsep dan berkebolehan berfikir.

1. Diberi a - 4b = 9 dan 2a + 4b = 15. Cari nilai bagi a.
A. 10
B. 8
C. 1/8
D. - 10

2. Kamariah mempunyai RM110. Dia membelanjakan semua wangnya untuk membeli P helai baju dengan harga RM50 seunit dan Q helai seluar dengan harga RM5 seunit. Persamaan yang menyambungkan P dan Q ialah
A. 10Q + 5P = 22
B. 50P + Q = 22
C. 10P + Q = 22
D. 10P + Q = 220

3. Apakah nombor x dalam urutan berikut 1, 3, 6, 10, x, 21, 28?
A. 11
B. 13
C. 15
D. 17

4. Lee dapat menjawab 6 soalan Matematik Tambahan dalam masa 9 minit. Berapakah jumlah soalan Matematik Tambahan yang boleh dijawab oleh Lee dalam masa 1 jam 15 minit? 
A. 55
B. 50
C. 40
D. 45

5. Seorang pelajar mempunyai wang sebanyak RM450 di sebuah bank dengan kadar faedah 4.5% setahun. Kirakan tempoh masa setahun pinjaman untuk mendapat dividen sebanyak RM81? 
A. 4 tahun
B. 3.5 tahun
C. 5 tahun
D. 4.5 tahun

6. Jumlah harga 40 biji tembikai ialah RM380. Berapakah harga purata sebiji tembikai?

A. RM 10.00
B. RM 9.00
C. RM 8.50
D. RM 9.50
Jawapan : D

7. Di antara berikut yang manakah nilai paling besar ?.
A. 2.7%
B. 3/4
C. 0.013
D. 16/45
Jawapan : B

8. Siti membeli 2 botol jus oren, satu botol mengandungi 0.85 liter dan satu botol lagi 1.75 liter. Jika jus oren disediakan untuk 10 orang, cari purata liter yang diterima oleh setiap orang.

A. 0.25 liter
B. 0.26 liter
C. 1.28 liter
D. 2.6 liter
Jawapan : B

9. Husniah mempunyai 5 gulung tali. Panjang setiap gulung tapi adalah 3.5 meter. Dia menggunakan 3 gulung tali dan 145 cm daripada satu gulung yang lain. Cari panjang dalam meter, baki tali yang belum digunakan.

A. 2.05
B. 5.55
C. 8.45
D. 10.55
Jawapan : D

10. x(x-2y)-(y-x)2 =
A. –y2
B. 2x2-y2
C. 2xy-y2
D. -2xy-y2
Jawapan : C


Seksyen B : Kefahaman bahasa Inggeris 

Dalam seksyen ini calon akan diuji mengenai tahap kefahaman dalam Bahasa Inggeris. Soalan akan merangkumi satu (1) petikan pendek beserta 5 soalan kefahaman dan 15 soalan tatabahasa.

Masa : 15 minit

Soalan : 20 (aneka pilihan)

CONTOH SOALAN

Malay food derives its flavor from the use of spices and ingredients such as lemon grass, shallots, ginger, coriander, tamarind and many others. Another ingredient commonly found in Malay cooking is santan ( coconut milk). The milk is squeezed from the flesh of grated coconut. 

The staple food of Malays is rice, boiled to a white fluffy texture and usually served with dishes of meat (chicken or beef), fish and vegetables. Meat and fish are usually fried or prepared as a sambal (chilly paste) or curry dish. As far as Muslims are concerned, the meat used in their cooking must be ‘halal’ (slaughtered according to the Islamic rites).

Malay food is prepared and enjoyed by all races. A staple breakfast favourite is nasi lemak, a simple but satisfying meal of rice cooked in coconut milk with fragrance pandan leaves and accompanied by side dishes such as sambal ikan bilis, boiled egg, peanuts, sliced cucumber, prawns and fried fish. 

The traditional Malay way of eating is by using the right hand. The use of the left hand is considered bad manners. However, those who are comfortable using the fork and spoon may do so if they want to. Using the right hand also applies to giving or receiving things. 

In eating stalls or homes where the hand is used to eat, guests will be provided with a small pot of water to wash their hands before and after the meal. Remember, this water is not for drinking! 

(Adapted from The Langkawi Tourism Newsletter)

1. From the passage below, we know that Malays
A use flavouring when they cook.
B use spices in their cooking.
C eat vegetables everyday.
D eat spicy food only.
Jawapan : B

2. The phrase ‘staple food’ (line 5) means
A main ingredient in a dish
B main food that a person eats
C food that is eaten by everyone
D Dfood that is everyone’s favourite
Jawapan : B

3. The main reason people take ‘nasi lemak’ for breakfast is that it
A has coconut milk in it
B has local ingredients
C is cooked with spices
D is simply delicious
Jawapan : A

PERINGATAN : Contoh-contoh soalan yang dikongsikan di atas hanyalah sekadar gambaran sahaja, tidak mempunyai kaitan soalan ramalan atau bocor soalan. Rujukan semata-mata!

Join Channel Telegram Pembantu Makmal 


Klik link di bawah untuk join ;

[+] https://t.me/joinchat/AAAAAFDWggoM-2TEHbhvvw

Pihak SPA8i.net tidak berkaitan dengan Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA). Apa yang tim SPA8i.net sediakan adalah bantuan persediaan calon untuk menduduki peperiksaan. Soalan disediakan bukan BUKU KAJIAN jauh sekali soalan sebenar peperiksaan. Ianya lebih kepada contoh soalan untuk memudahkan persediaan calon dilengkapi dengan nota-nota persediaan.

19 ulasan:

  1. Hendak ulangkaji lagi dah lebih 11 tahun tak sekolah. Rezeki klau berjaya..

    BalasPadam
  2. Otak ni zero... Macam mana nk lulus ni... Adoi... Semoga aku dipermudahkan

    BalasPadam
  3. semoga dipermudahkan besok.

    BalasPadam
  4. Semoga semua dipermudahkan menjawab 27jun ni

    BalasPadam
  5. Semoga dipermudahkan esok.. Dh lme tinggl sekolh n..

    BalasPadam
  6. Omg... Esok exam otak zero nak kena hadir sekolah ank pulak 🤔

    BalasPadam
  7. good luck semua untuk esok..semoga semuanya dipermudahkan..

    BalasPadam
  8. semogaa sayaaa berjaya dan yang yang lain juga

    BalasPadam
  9. taktidor malam ler jawabnye fikir nk exam esok

    BalasPadam
  10. jawapan yg dia bagi tu betul semua ka? confuse.. good luck everyone

    BalasPadam
  11. Semoga saya dan yang lain berjaya jawab esok

    BalasPadam
  12. Amin2 semoga dipermudahkan n kita semua berjaya 💪gambatee

    BalasPadam
  13. lama dah tnggal sekolah..semoga dipermudahkan. aminn .

    BalasPadam
  14. semoga dipeemudahkan menjawab...study last minit...

    BalasPadam
  15. Gudluck utk diri sndri n sume yg akan jawab exam arini🌸

    BalasPadam
  16. saya dah jawab bahagian daya menyelesaikan masalah tadi.. harap lulus lah ..susah jugak soalan nya...

    BalasPadam

Dikuasakan oleh Blogger.