Header Ads

Contoh Soalan Peperiksaan Pembantu Tadbir (Perkeranian/Operasi)

Contoh Soalan Peperiksaan Pembantu Tadbir (Perkeranian/Operasi). Panduan buat anda yang bakal menduduki peperiksaan Pembantu Tadbir (Perkeranian/Operasi) sesi 2019. Untuk makluman, peperiksaan online Pembantu Tadbir (Perkeranian/Operasi) akan dijalankan pada 10 Oktober hingga 15 Oktober 2019. Apakah persediaan anda untuk menduduki peperiksaan online SPA? Jadi disini dikongsikan contoh soalan dan panduan peperiksaan Pembantu Tadbir (Perkeranian/Operasi).


Contoh Soalan Peperiksaan Pembantu Tadbir (Perkeranian/Operasi) 


Berikut adalah informasi lanjut tentang jawatan Pembantu Tadbir (Perkeranian/Operasi) mengenai contoh soalan, format soalan dan nota rujukan peperiksaan :

Format Peperiksaan Pembantu Tadbir (Perkeranian/Operasi) ● SEKSYEN A : DAYA MENYELESAIKAN MASALAH
● SEKSYEN B : KEFAHAMAN BAHASA INGGERIS


Seksyen A : Daya Menyelesaikan Masalah

Dalam seksyen A berkisarkan soalan mengukur daya menyelesaikan masalah calon dan soalan matematik. Soalan matematik yang ditanya merangkumi standard SPM sahaja.

I. Kemahiran Menggunakan LogikII. Kemahiran Menginterpretasi Data

1. Carta berikut menunjukkan bilangan pelancong tempatan dan luar negara yang melawat ke Zoo Negara dari bulan Januari hingga Mac.

Contoh Soalan Peperiksaan Online Pegawai Eksekutif Gred 41 LHDN

Pada bulan April , bilangan pelancong luar negara telah menurun sebanyak 40 peratus manakala bialngan pelancong tempatan adalah 1/3 berbanding bulan sebelumnya. Hitung jumlah perbezaan antara pelancong tempatan dan pelancong luar negara yang datang melawat ke Zoo Negara bagi bulan April.

A. 20 orang  C. 60 orang
B. 40 orang  D. 80 orang

Jawapan : B

Teknik menjawab soalan

Pelancong luar negara:
40/100% x 400 = 160
400 - 160 = 240

Pelancong tempatan :
1/3 x 600 = 200

Beza pelancong Bulan April :
240 - 200 = 40

III. Konsep MatematikPERINGATAN : Contoh-contoh soalan yang dikongsikan oleh pihak kami hanyalah sekadar contoh dan gambaran sahaja, tidak mempuyai kaitan soalan ramalan atau bocor soalan.

JOIN CHANNEL TELEGRAM PEMBANTU TADBIR 

Untuk join channel telegram ini klik link di bawah ⬇️ ⬇️

[+] https://t.me/pembantutadbir19

Pihak SPA8i.net tidak berkaitan dengan Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) dan Jabatan Perkhidmatan Awam. Apa yang tim SPA8i.net sediakan adalah bantuan persediaan calon untuk menduduki peperiksaan. Soalan disediakan bukan BUKU KAJIAN jauh sekali soalan sebenar peperiksaan. Ianya lebih kepada contoh soalan untuk memudahkan persediaan calon dilengkapi dengan nota-nota persediaan.

Tiada ulasan

Dikuasakan oleh Blogger.