Header Ads

Contoh Soalan Peperiksaan Pembantu Tadbir N19 2021 (PTPO)

Contoh Soalan Peperiksaan Pembantu Tadbir N19 2021 (PTPO). Bilakah tarikh peperiksaan Pembantu Tadbir (Perkeranian/Operasi)? Panduan buat calon yang bakal menduduki peperiksaan online Pembantu Tadbir (Perkeranian/Operasi) sesi 2021. Untuk makluman menerusi portal rasmi SPA, peperiksaan online Pembantu Tadbir (Perkeranian/Operasi) Gred N19 (Sabah/ Sarawak) di Jabatan Perkhidmatan Awam serta di pelbagai Kementerian/ Jabatan akan dijalankan pada 12 Ogos 2021. Jadi disini dikongsikan contoh soalan dan panduan peperiksaan Pembantu Tadbir (Perkeranian/Operasi).

Contoh Soalan Peperiksaan Pembantu Tadbir N19 2021 (PTPO)

Contoh Soalan Peperiksaan Pembantu Tadbir N19 2021 (PTPO)


Berikut dikongsikan adalah maklumat tentang jawatan Pembantu Tadbir (Perkeranian/Operasi) Gred N19 termasuk memaparkan contoh soalan, format terkini dan nota rujukan peperiksaan :

Format Peperiksaan Pembantu Tadbir (Perkeranian/Operasi) 2021● SEKSYEN A : DAYA MENYELESAIKAN MASALAH
● SEKSYEN B : KEFAHAMAN BAHASA INGGERIS


Seksyen A : Daya Menyelesaikan Masalah

Dalam seksyen A berkisarkan soalan mengukur daya menyelesaikan masalah calon dan soalan matematik. Soalan matematik yang ditanya merangkumi standard SPM sahaja.

I. Kemahiran Menggunakan LogikII. Kemahiran Menginterpretasi Data

1. Carta berikut menunjukkan bilangan pelancong tempatan dan luar negara yang melawat ke Zoo Negara dari bulan Januari hingga Mac.

Contoh Soalan Peperiksaan Online Pegawai Eksekutif Gred 41 LHDN

Pada bulan April , bilangan pelancong luar negara telah menurun sebanyak 40 peratus manakala bialngan pelancong tempatan adalah 1/3 berbanding bulan sebelumnya. Hitung jumlah perbezaan antara pelancong tempatan dan pelancong luar negara yang datang melawat ke Zoo Negara bagi bulan April.

A. 20 orang  C. 60 orang
B. 40 orang  D. 80 orang

Jawapan : B

Teknik menjawab soalan

Pelancong luar negara:
40/100% x 400 = 160
400 - 160 = 240

Pelancong tempatan :
1/3 x 600 = 200

Beza pelancong Bulan April :
240 - 200 = 40

III. Konsep MatematikPERINGATAN : Contoh-contoh soalan yang dikongsikan oleh pihak kami hanyalah sekadar contoh dan gambaran sahaja, tidak mempuyai kaitan soalan ramalan atau bocor soalan.

JOIN CHANNEL TELEGRAM PEMBANTU TADBIR 

Untuk join channel telegram ini klik link di bawah ⬇️ ⬇️

[+] https://t.me/pembantutadbir19

DAPATKAN RUJUKAN LENGKAP PEMBANTU TADBIR 2021


Berita baik buat anda dimana Tim Infokerjaya ada terbitkan satu rujukan lengkap untuk peperiksaan Pembantu Tadbir sesi Ogos 2021 ini. Rujukan ini dilengkapi pelbagai nota-nota berkaitan jawatan, contoh-contoh soalan Matematik dan kefahaman Bahasa Inggeris beserta jawapan sekali.

Bagi anda yang nak dapatkan rujukan ini terus ke laman di bawah ⬇️ ⬇️ ⬇️

[+] https://go.infotambahan.com/ebookextra/37705/order

Pihak SPA8i.net tidak berkaitan dengan Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) dan Jabatan Perkhidmatan Awam. Apa yang tim SPA8i.net sediakan adalah bantuan persediaan calon untuk menduduki peperiksaan. Soalan disediakan bukan BUKU KAJIAN jauh sekali soalan sebenar peperiksaan. Ianya lebih kepada contoh soalan untuk memudahkan persediaan calon dilengkapi dengan nota-nota persediaan.

Tiada ulasan

Dikuasakan oleh Blogger.