Header Ads

Permohonan Air Percuma Selangor 2023-2024 Skim Air Darul Ehsan (SADE)

Permohonan Air Percuma Selangor 2023-2024 Skim Air Darul Ehsan. Nak mohon SADE online? Berita baik buat rakyat Selangor dimana kerajaan negeri akan meneruskan bantuan air percuma Selangor tahun 2022-2024 melalui Skim Air Darul Ehsan (SADE). Untuk makluman, pemberian air percuma ini hanya kepada mereka yang berpendapatan isi rumah RM5,000 dan ke bawah sahaja. Pemohon boleh membuat pendaftaran SADE secara dalam talian atau mengambil borang di mana-mana Kaunter Perkhidmatan di 10 Pejabat Wilayah Pengurusan Air Selangor Sdn. Bhd sehingga 31 Disember 2024.

Permohonan Air Percuma Selangor 2023-2024 Skim Air Darul Ehsan

Kerajaan Negeri Selangor menawarkan air bersih sebanyak 20 meter padu, bersamaan dengan 20,000 liter atau 5,680 gelen setiap bulan secara percuma untuk rakyat. Faedah ini adalah untuk semua tanpa mengira taraf ekonomi, kaum, fahaman politik, asalkan tinggal di Selangor, berhak mendapat air percuma tersebut, setiap bulan.

Permohonan Air Percuma Selangor 2023-2024 Skim Air Darul Ehsan


Berikut dikongsikan adalah maklumat tentang Skim Air Darul Ehsan termasuk memaparkan syarat kelayakan, tarikh dan cara permohonan :

Apa Itu Skim Air Darul Ehsan?


Skim Air Darul Ehsan atau ringkasnya SADE adalah program penjajaran semula pemberian air percuma kepada kumpulan sasar penduduk Negeri Selangor.

Syarat Kelayakan Skim Air Percuma Selangor 2022-2024


Mereka yang berkelayakan untuk memohon Skim Air Darul Ehsan adalah seperti berikut:

i. Pemohon mestilah warganegara Malaysia dan menetap di Negeri Selangor.
ii. Pendapatan bulanan isi rumah RM5,000 dan ke bawah (suami dan isteri termasuk pendapatan pasangan bukan warganegara, tiada pasangan atau bujang).
iii. Premis kediaman meter individu.
iv. Pemohon hanya layak memohon untuk satu akaun/premis sahaja.

Jadual Pelaksanaan Skim Air Darul Ehsan Tahun 2022-2024


Pemberian rebat air peruma melalui SADE dilaksanakan sebanyak 4 siri dalam tempoh masa 12 bulan.Cara Permohonan Skim Air Darul Ehsan Selangor Online 


Bagi anda yang memenuhi syarat kelayakan boleh ikuti langkah-langkah permohonan seperti berikut ;

Permohonan SADE boleh dibuat secara atas talian melalui laman sesawang 

Kaunter Perkhidmatan di mana-mana 10 pejabat wilayah Pengurusan Air Selangor Sdn. Bhd.

Nota : Borang permohonan yang telah lengkap boleh dihantar melalui emel ke iprair@airselangor.com atau melalui mana-mana Kaunter Perkhidmatan di 10 pejabat wilayah Pengurusan Air Selangor Sdn. Bhd.


Permohonan Rayuan Skim Air Darul Ehsan 2023/2024


Pemohon perlu melengkapkan permohonan dengan maklumat yang terkini melalui portal SSIPR secara online atau dengan menghantar borang permohonan ke iprair@airselangor.com atau mana-mana
Kaunter Perkhidmatan di 10 Pejabat Wilayah Pengurusan Air Selangor Sdn. Bhd.

Untuk keterangan lanjut sila emel ke wecare@airselangor.com.

BACA JUGA : Semakan Status Skim Air Darul Ehsan Online

Sumber : Air Selangor

Tiada ulasan

Dikuasakan oleh Blogger.