Header Ads

Contoh Soalan Temuduga Pembantu Penerangan S19 (2023)

Contoh Soalan Temuduga Pembantu Penerangan S19 (2023). Adakah anda calon Pembantu Penerangan? Tahniah diucapkan kepada calon-calon yang dipanggil untuk menduduki temuduga bagi jawatan Pembantu Penerangan. Sudah pastinya para calon ingin tahu contoh soalan dan panduan untuk temuduga Pembantu Penerangan. Untuk pengetahuan menurut portal SPA, temuduga bagi jawatan Pembantu Penerangan di Jabatan Penerangan Malaysia (Sarawak & Sabah) akan diadakan bermula pada 2 Oktober hingga 4 Oktober 2023.

Contoh Soalan Temuduga Pembantu Penerangan S19

Contoh Soalan Temuduga Pembantu Penerangan S19 (2023)


Berikut dikongsikan adalah maklumat tentang panduan dan contoh soalan temuduga Pembantu Penerangan Gred S19 termasuk informasi tugas jawatan itu :

1. Perkenalkan diri anda dan latar belakang secara ringkas?
2. Apakah tugas Pembantu Penerangan?
3. Kenapa nak kerja sebagai Pembantu Penerangan?
4. Apakah fungsi Pembantu Penerangan? 
5. Apakah isu yang hangat diperkatakan dalam negara masa kini?
6. Adakah anda sanggup berkhidmat di Sarawak atau Sabah?

Kenapa Ramai Calon Gagal Ketika Temuduga Kerajaan?

Untuk pengetahuan, terdapat pelbagai faktor atau punca penyumbang kenapa calon temuduga kerajaan gagal dalam temuduga. Faktor utama adalah calon gagal menjawab soalan yang dikemukakan dan tidak tahu bagaimana hendak berdepan dengan panel penemuduga.

Oleh itu, ramai calon gagal menjawab soalan temuduga dengan baik dan tepat. Tambahan pula ada calon yang tidak dapat bezakan soalan yang benar. Lagi satu faktor kegagalan calon adalah tidak dapat mempersembahkan resume yang terbaik kepada panel penemuduga. Hal ini kerana ada sesetengah calon temuduga tidak mengambil berat tentang format resume kerajaan sebenar. Sekaligus, menjadi halangan para calon untuk menjawat jawatan ini.

KLIK SINI 👉 Rahsia Menulis Resume Temuduga Kerajaan 

Panduan Lulus Temuduga Kerja Kerajaan Dengan Mudah 


Perhatian kepada calon temuduga Pembantu Penerangan, sekiranya anda ingin membuat persediaan rapi dan ingin tahu cara temuduga kerajaan sebenar, maka anda perlu dapatkan Panduan Temuduga Kerja Kerajaan menerusi link di bawah ;

Tiada ulasan

Dikuasakan oleh Blogger.